Makreel, kokos, tomaat, sambal

IMG_0967

Ok, wederom een niet zo heel fotogeniek hapje, maar wel een met heul veul smaak. Het lijkt een werk maar het valt reuze mee. En de boemboe is makkelijk te maken met ingrediënten uit de voorraad. Kortom: probeer dit hapje eens!

Hoewel de boemboe ook in zakjes te koop is, is het echt niet heel veel meer werk om het zelf te maken. En als je niet alles in huis hebt, dan maak je een variant (of je laat een ingrediënt weg).
De basis voor dit hapje vond ik hier.

Voor 4 personen

2 gerookte makrelen
50 gram santen*)
citroengras
2 blaadjes djeroek poeroet
4 el tomaten uit blik

Voor de boemboe
0,5 tl kurkuma
0,5 tl laos
1 tl djahé
1 kleine rode ui
3 teentjes knoflook
3 tl sambal
0,25 tl tamarinde
0,25 tl trassie
1,5 tl palmsuiker
3 kemirienoten
0,25 tl zout

Rooster de kemirienoten in een droge koekenpan.
Meng voor de boemboe alle ingrediënten en maal fijn.

IMG_0952
Fruit de boemboe 3 minuten in 2 el olie op niet al te hoog vuur.
Voeg de santen toe en laat smelten.

IMG_0956
Voeg citroengrasringetjes, djeroek poeroet en tomaten toe en laat even mee sudderen.

IMG_0957
Voeg eventueel wat water toe als de boemboe te dik wordt.
Proef en voeg toe wat je mist. Je kunt de boemboe zo pittig maken als je zelf lekker vindt.
Zet opzij.

Ontgraat de makrelen.

IMG_0958
Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, maar oefening baart kunst.
Ik maak altijd eerst een sneetje in de lengte over de rug en verwijder het vel en de vinnen.
Daarna klap ik de vis voorzichtig open en verwijder de grote graat en de kop.
Aan de binnenkant zie je dan nog lange graten onder een bruin velletje.
Die kun je makkelijk voelen en eruit trekken.
In de lengte in het midden van elke kant zitten dan nog kleine graatjes.
Verwijder die ook.
Probeer zo systematisch mogelijk te werken en probeer de vis ook zoveel mogelijk heel te laten.

Schep wat boemboe in een ovenschaal.
Leg de stukken gerookte makreel erop en schep de rest van de boemboe op de makreel.
Dek goed af met vershoudfolie en zet tot verdere bereiding in de ijskast.

Warm op in een oven op 170 °C.

Wij aten dit hapje met gestoomde rijst en roergebakken ijsbergsla met oestersaus en sesamzaad.

IMG_0969

*) Ik gebruikt deze santen.
santen
Het restant bewaar ik in een plastic zakje in de kast.

Advertentie

2 reacties op ‘Makreel, kokos, tomaat, sambal

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s