Schenkel, ui, gember, knoflook, shaoxing, steranijs

img_1108

Elke keer als ik schenkels zie liggen wil ik ze kopen. Maar ja, als je een man hebt die gruwelt van dat vettige, dan doe je dat niet zo snel. Maar laatst zagen ze er zo goed uit, dat ik het niet kon laten. Ik dacht dat dat vette wel zou verdwijnen.

Helaas is de werkelijkheid anders. Het vet smelt weliswaar weg, maar de smaak blijft toch hangen. Gelukkig had ik nog een stukje makreel in de vriezer :). Ik blij, man blij.

Het recept voorziet ook in een leuke “pikant-zure salade”, maar ik heb nog ingemaakte rettich in de ijskast staan. Dat leek mij ook wel een goede combi. Helaas vergeten uit de ijskast te halen….

Ossobuco is de standaard bereidingswijze, maar dat wilde ik niet maken omdat we gisteren al iets Italiaansigs aten. Daarom wat gegoogelt en dit recept gevonden. De hoeveelheden heb ik iets aangepast (m.n. het vlees vermindert en de kruiden en specerijen min of meer hetzelfde gehouden).

2 kleine rode uien, gepeld en in kwarten
5 cm gemberwortel, geschild en geraspt
4 tenen knoflook
2 tl ketoembar
olie om in te bakken
2,5 dl shaoxing (Chinese rijstwijn) of droge sherry
4 el lichte sojasaus
4 el palmsuiker
1 pot runderfond
2 el oestersaus
4 el rijstwijnazijn
1 kaneelstokje
1 steranijs
2 dikke runderschenkels
bloem om te bestrooien

Verwarm de oven op 120 °C.

Dep de schenkels droog met keukenpapier.

img_1092
Bestrooi ze met bloem en wrijf het overtollige eraf.

img_1100

Bestrooi met peper en zout.
Bak in een pan met wat olie aan beide kanten bruin en zet opzij.

img_1104 img_1102

Doe uien, gemberwortel, knoflook en korianderpoeder in een keukenmachine en maal het tot een fijn mengsel.

img_1095 img_1097 img_1096

Verhit wat olie in een ovenvaste pan op middelhoog vuur en bak het mengsel uit de keukenmachine 10 minuten. Roer regelmatig even.

img_1098

Giet de shaoxing erbij en laat even pruttelen.
Voeg sojasaus, suiker, fond, oestersaus en rijstwijnazijn toe en laat aan de kook komen.

img_1101 img_1099
Voeg kaneel, steranijs en schenkels toe.

img_1105

Laat aan de kook komen, leg het deksel op de pan en zet 2-3 uur  in de oven.
Haal het vlees, als het min of meer uit elkaar valt, uit de pan en zet opzij.

img_1107 img_1108
Zet de pan zonder vlees op het vuur, breng de saus aan de kook en laat zonder deksel voor de helft inkoken.

Leg voor het serveren het vlees in de saus en warm mee.

Het was een kruidig hapje. Lekker! Waarschijnlijk ook (nog) lekker(der) met runder- of kalfsstoofvlees.

Wij aten er gestoomde rijst, een husseltje van rode ui, sperziebonen, kokosmelk, tomaten, citroengras en djeroek poeroet, restje koriander en bosui en natuurlijk sambal bij.

img_1109

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s