Gehakt, deeg

img_1472

Ik ben geen Brabo, maar een No-Ho. Ik begreep dus nooit goed wat er nou zo speciaal is aan worstenbroodjes.
Inmiddels ben ik er achter dat er verschil is tussen worstenbroodjes en worstenbroodjes.

Een half jaar geleden maakte ik deze deze al eens, volgens het prijswinnende recept van Backerij Maas uit de Verwersstraat in ‘s-Hertogenbosch (het instructiefilmpje dat zijn zoon maakte vind je hier). Toen waren er wel wat broodjes opengebarsten. Omdat te voorkomen heb ik deze keer de worstjes door wat panko gerold voor ze op het deeg gelegd werden. Dat werkt goed!

Het recept schrijft gehaktkruiden van Verstegen voor. Dat zag ik niet zo zitten. Ik kruidde het gehakt zoals ik dat (soms) bij hamburgers doe.

Het is overigens wel een middagvullend programma.

Voor 35 stuks

Voor het deeg
750 gr (patent)bloem
50 gr verse of 15 gr gedroogde gist
400 gr melk (warm, 23 graden)
20 gr zout
10 gr suiker
50 gr boter

Voor de vulling
1 kilo half-om-half gehakt
5-10 gram zwarte peper
1 middelgrote ui
40 gr platte peterselie
1 el Dijonmosterd
2 tl worcestershire saus
2 tl tabasco
10 gr zout
25 gram panko plus extra
2 eieren

Meng 600 gram bloem met het gist en de melk.
Kneed 5 minuten.
Voeg zout, suiker en boter toe.
Kneed weer 5 minuten en voeg lepel voor lepel de rest van de bloem toe tot de gewenste dikte.
Stretch en fold het deeg en doe in een ingevette kom.
Dek af en laat rijzen op een warme plek.

img_1462

Snipper/hak de ui en peterselie heel fijn.
Fruit in wat olie en laat licht afkoelen.

img_1455

Meng het gehakt met ui, peterselie, mosterd, worcestershire saus, tabasco en het paneermeel.

img_1457

Maak 35 worstjes van 35 gram.
Strooi wat panko op een bord, rol de worstjes er 1 voor 1 door en zet ze koel weg.

img_1458 img_1459
Als het deeg verdubbeld is in volume, verdeel het dan in stukjes van 35 gram.
Maak van ieder stukje een bolletje en leg op een bebloemde theedoek en dek af met folie.

img_1463 img_1464
Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Rol de bolletjes deeg tot een rechthoek, leg er een worstje op. Vouw de kopse kanten om het worstje en vouw en rol het deeg eromheen.

img_1465 img_1466 img_1467 img_1468 img_1469

Leg op de bakplaat, dek af met plastic folie en zet een uur warm weg om te rijzen.
Verwarm de oven voor op maximale stand (bij mij is dat hete lucht op 230 graden).
Kluts de eieren en smeer de broodjes in met een kwastje.
Zet het bakblik in het midden van de voorverwarmde oven en bak de broodjes 8 minuten in het midden van de oven. Ze zijn gaar als ze goudbruin zijn en makkelijk loslaten van de bodem.
Haal de broodjes uit de oven en draai ze om. Ik deed dat om te voorkomen dat eventueel vet de onderkant zompig maakt. Dat werkte, maar ik weet niet of het daardoor kwam.
Leuk is wel dat je broodjes dan hele mooi inkepinkjes krijgen aan de bovenkant.

img_1474 img_1477

PS Ik had 2 bolletjes deeg over (kennelijk niet goed gewogen). De ene heb ik gevuld met stukjes Beemsterkaas en de ander met pure chocolademuisjes. Die met kaas was volledig leeggelopen en de muisjes waren samengesmolten tot een chocoladesubstantie vergelijkbaar met koffieprut en dat was, in tegenstelling tot hoe het klinkt, best lekker.

img_1470 img_1476 img_1471 img_1483

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s