Eendenbout, jeneverbes, tijm, laurier, paddenstoelfond, witte wijn

img_1687

Onderin mijn vriezer lagen nog 2 pakketjes tamme eendenbouten. Konfijten vond ik een beetje flauw (plus je kan gekonfijte bouten heel goed kant-en-klaar in blik kopen) dus heb ik ze gaar gestoofd in fond en wijn. Voor herhaling vatbaar!

De bereiding van dit hapje is gebaseerd op dit recept. Ik heb wat ingrediënten (room, mosterd, peterselie) achterwege gelaten, niet omdat mij dat niks leek, maar omdat ik het vergeten was….

Daarnaast maakte ik de bouten in een open ovenschaal, dat ging, maar daardoor was wel bijna al het vocht verdampt. Ik denk dat de volgende keer het recept beter volg en de bouten in een gesloten pan gaar op een ieniemienie-pitje.
Het vocht dat dan overblijft kun je dan volgens het recept inkoken en op smaak brengen met mosterd, peterselie en room.

Voor 4 personen

4 tamme eendenbouten
2,5 dl droge witte wijn
2 dl fond (ik gebruikte paddenstoel)
15 jeneverbessen, gekneusd
2 laurierblaadjes
2 el tijmblaadjes
peper en zout

Verwarm de oven op 250 °C (mijn oven gaat tot max 230 °C en dat ging ook goed).
Schik de eendenbouten in een ovenschaal met het vel naar boven.
Zet de schaal in de oven tot het vel goudbruin is (25 minuten). Dat was het bij mij nog niet echt, maar ik ben toch naar de volgende stap gegaan.
Neem de schaal uit de oven en giet het gesmolten vet in een kommetje.
Verlaag de temperatuur van de oven naar 150 °C.
Meng de wijn met de jeneverbessen, tijm, laurier, kalfsfond, peper en zout en verwarm in pannetje.

img_1675

Leg de eendenbouten terug in de schaal en giet het wijnmengsel over de bouten.

img_1678

Zet de bouten in de oven tot ze goudbruin en gaar zijn (1,5 uur).

img_1686

Haal het vlees uit de schaal en zet apart.

Giet het braadvocht door een zeef bij het eendenvet. Ik bakte in dit sapje de gestoomde vaste aardappelen en geblancheerde sperziebonen die we bij dit hapje aten.

img_1688 img_1690

De eendenbouten zette ik net voor het serveren nog even onder grill in de hoop dat ze een knapperig velletje zouden krijgen. Dat lukt niet helemaal.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s