Kippenvleugels, bloem, bakpoeder, kruiden

20161107_174726610_ios

Laatst zag ik bij 24Kitchen hoe iemand kippenbouten maakte in een krokant jasje. Ze at daar waffles bij met maple sirop. Niet echt een combi waar ik warm voor loop (mocht je dat wel doen: hier vind je het recept). Het idee van het krokante jasje vond ik wel leuk en daarom wat gegoogeld.

De kip op 24Kitchen werd gefrituurd, maar in het recept dat ik vond werd de gebloemde kip slechts besprenkeld met wat olie en in de oven gebakken. Dat is wat ik ook gedaan heb en dat ging wonderbaarlijk goed. Er komt zoveel vocht uit de kip dat het jasje zich “vanzelf” opblaast en knapperig wordt.
Toch zal ik dit niet zo snel weer maken. Het is als gefrituurde garnalen: het is wel lekker, maar achteraf vraag je je af wat je nu echt geproefd hebt; de garnaal of alleen het jasje. Marineren en dan garen in de oven en op het laatst even onder de grill bevalt mij beter.
De kip leek overigens wel sappiger gebleven te zijn.

Maar goed, voor wie het ook eens wil proberen staat hieronder hoe ik het hapje maakte.

Voor 3 personen

9 kippenvleugels
3 el bloem
1 el bakpoeder
2 el kruiden zonder zout
peper
1 el olijfolie

Dep de vleugeltjes droog met keukenpapier.
Meng bloem, bakpoeder, peper en kruiden goed.
Leg de kip in het bloemmengsel, bedek ze met wat bloem en hussel net zo lang tot de kip volledig bedekt is met een dun laagje bloem.

20161107_163613421_ios

Verwarm de oven voor op 220 graden.
Druppel de olijfolie over de kip en leg op een rooster in de oven zodat de lucht rond de kip kan circuleren.
Er zal best wel wat vet afdruipen, dus leg er iets onder om dat op te vangen (bv een bakplaat bedekt met aluminiumfolie op de volgende richel).
Er komt heel veel stoom uit, dus zet de afzuigkap op 10!
Laat de kip 20 minuten bakken tot goudbruin. Draai om en laat nog 20 minuten bakken. Zet, als het te snel gaat, de oven wat lager.
Bestrooi voor het eten eventueel nog met wat zout.

Volgens het recept is het heel belangrijk dat de kip 2 uur onbedekt in de koelkast staat omdat dan al het vocht aan de buitenkant van de kip zou verdampen en het vel nog krokanter zou worden. Maar ja, dat moest nádat de kip bebloemd was. Afgezien van het feit dat ik daar natuurlijk te laat mee was, heb ik niet de indruk dat dat echt heel erg was.

In NL zijn kruidenmixen zonder zout moeilijk te vinden, maar in Frankrijk volop verkrijgbaar. Ik gebruik ze om gehakt of kip mee te kruiden als ik even geen inspiratie of zin heb om zelf te husselen.

20161107_164050098_ios 20161107_164107446_ios

Bij dit hapje aten we aardappelen uit de oven (makkelijk, want die gaan gelijk met de kip in de oven) en eikenbladsla.

20161107_174942403_ios 20161107_174735163_ios 20161107_174730378_ios

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s