Eikhaas, cantharel, peterselie, knoflook

20161118_184517486_ios

Afgelopen maandag ging Yvette van Boven op stap met Natascha Rothengatter (aka Portabella). Portabella staat op vrijdag op de bio-Botermarkt in Haarlem. Het filmpje gaf inspiratie voor het hapje van die avond, dus paddenstoelen zouden het worden.

Tot mijn vreugde had ze ook de eikhaas liggen uit het filmpje. Daar kon ik geen weerstand aan bieden, dus een stuk gekocht. Samen met nog wat cantharellen omdat ik die zo lekker vind.

img_2135
We hadden een gezellig gesprekje over pissenbedden die dol schenen te zijn op eikhaas en na nog wat boodschapjes fietste ik vrolijk naar huis.
Thuisgekomen vroeg ik Echtgenoot om de eikhaas schoon te maken (ik heb het niet zo op kleine friemelende beestjes) en dit is wat er gebeurde (kijk dit niet voor het slapen gaan):

Kortom die eikhaas is een waar pissebedparadijs!

20161118_124359392_ios

Omdat de stroom eindeloos leek, heb ik hem op een moment met de “tentakels” in superzout water gedompeld in de hoop de ieniemienies uit de haas te lokken. Dat bracht ook nog wel wat op, maar ja, toen zat ik wel met wat zompige schijven. Ik heb ze daarom te drogen gelegd in de oven op een rek op 60 graden. Dat werkte best goed.

20161118_124340487_ios

En toen kon gelukkig het gewone koken beginnen 🙂 .

Voor 6-7 personen

2 schijven eikhaas à 250 gram
2 handjes cantharellen
bosje peterselie
3-4 tenen knoflook
peper en zout
roomboter

Maak de eikhaas schoon op de manier die jij prettig vindt (of besteed het uit 😉 ).
Borstel de cantharellen (vooral tussen de lamellen) en scheur ze in reepjes.

20161118_132035786_ios
Snijd de peterselie en de knoflook fijn.
Bestrooi de eikhaas met peper en zout (ik liet het zout achterwege omdat ik bang was dat ze al te zout waren geworden door het dompelbadje)
Verhit per eikhaasschijf een anti-aanbakpan op het vuur met flink wat roomboter.
Bak de schijven aan iedere kant goudbruin. Blijf erbij, want het gaat snel!

20161118_183742683_ios

Haal de eikhaas uit de pan en voeg de cantharellen toe.

20161118_183747005_ios

Bak even en voeg peterselie en knoflook toe.
Voeg eventueel nog wat roomboter toe.
Snijd de eikhaas in mooie stukken (ik sneed er wiggen uit) en leg op warm borden.
Verdeel de cantharellen, peterselie en knoflook over de bordjes en  dien direct op.

Lekker met een broodje en zoute roomboter.

PS Ik vraag mij wel af waarom er bij Yvette van Boven geen pissebedden uit kwamen….

 

 

Advertenties

2 reacties op ‘Eikhaas, cantharel, peterselie, knoflook

    1. Ik vond het anders dan andere paddenstoelen smaken. Lekker! Die droogtruc in de oven werkte goed want hij bakte mooi goudbruin.
      Overigens hoorde ik vandaag dat er bij dezelfde marktkraam ook een gekweekte eikhaas te koop was, dus zonder extra’s (voor de vegetariërs). Ik had werkelijk geen idee dat er beestjes uit zouden komen, laat staan in deze hoeveelheden.

      Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s