Eend, szechuanpeper, sugar snap, taugé, noedels

In deze barre weersomstandigheden (16°C en hoosbuien in augustus) is een hart- en mondverwarmend hapje welkom! De szechuanpeper geeft een heel authentiek Chinees smaakje.
De foto is overigens niet het eindproduct. Dat leek meer op een berg koriander met wat chili olie (ook lekker).

Ik maakte dit hapje op basis van dit recept . Goed idee, maar een beetje weinig groenten.

Voor 3 personen

2 eendenborsten
4 el sojasaus
4 el shaoxing rijstwijn (of droge sherry)
1-1,5 el szechuanpeper
4 el arachideolie
6 bosuitjes
3 cm verse gemberwortel
1,5 rode chilipeper
2 tenen knoflook
300 gr sugar snaps (of peultjes)
250 gr shiitake (of champignons)
200 gr taugé
2 el pruimensaus
375 g eiernoedels (of rijstnoedels)
verse koriander

Snijd de eendenborst in reepjes van 1 cm dik.
Die van mij kwam uit de vriezer, dat snijdt (na iets ontdooien) een stuk makkelijker!
Rooster de szechuanpeper in een droge koekenpan tot het geurt en stamp fijn in een vijzel.

IMG_3983 
Meng sojasaus, rijstwijn en szechuanpeper in een kom.

Schep de eend erbij en meng goed.


Laat afgedekt minimaal 2 uur marineren.

Hak het groen van de bosui en hak het grof.
Schil en rasp de gemberwortel.
Snijd (pers) de knoflook fijn.
Snijd de chilipeper in halve ringetjes.
Snijd de shiitake in plakjes van 0,5 cm.

Kook de noedels bijna gaar.
Giet af en spoel af met koud water.

Hak het wit van de bosui fijn en doe in een kommetje.
Snijd de koriander grof en doe in een kommetje.

Giet de eend in een zeef en vang de marinade op.
Dep de eend droog met keukenpapier.
Probeer er zo min mogelijk szechuanpeper af te vegen.

Verhit 2 el olie in een wok.
Roerbak de eend op hoog vuur tot goudbruin.


Schep uit de wok en zet opzij.

Verhit weer 2 el olie in de wok.
Voeg bosuigroen, gember, knoflook, shiitake en peper toe en bak tot de shiitake aanbakken.


Voeg de marinade toe en laat het geheel even pruttelen.


Voeg de sugar snaps toe en roerbak 1 minuut. Voeg evt. wat water toe als de saus te dik wordt.
Laat op matig vuur 5 minuten pruttelen tot de sugar snaps beetgaar zijn.
Voeg de pruimensaus toe en roer om.

  

Voeg de noedels toe en laat goed doorwarmen. Schep regelmatig om anders verbranden de noedels op de bodem.
Voeg de eend toe en verwarm mee.

Voeg de taugé toe en roer om.

 

Laat nog even op heet vuur goed verwarmen en dien op met het bosuiwit en verse koriander.
Voeg, om nóg warmer te worden, wat chiu chow chilli oil toe.

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s