Pompoen, knolselderij, aardappel, cantharel

Ik doe steeds vaker inkopen zonder een vastomlijnd plan of boodschappenlijstje. Ik koop dan wat 1) er lekker uit ziet, 2) past bij mijn stemming, 3) normaal geprijsd is, 4) zo mogelijk biologisch is en 5) zo mogelijk milieuneutraal is. Het gevolg hiervan is dat ik soms met voorraden zit waarvan ik vermoed dat ze lekker combineren, maar geen idee heb hoe ik ze bij elkaar ga brengen. Dit hapje is er een voorbeeld van.

Mijn boodschappentasje bevatte deze keer de volgende impulsaankopen:
– een pompoen, die ik kocht in het kader van “Red de pukkelpompoen“,

– cantharellen van Portabella, het paddenstoelenvrouwtje dat op vrijdag op de bio-Botermarkt in Haarlem staat,
tahoon cress

Google leverde mij een recept van de Plus. Geen idee hoe ze een ster uit een pompoen kunnen snijden, maar, afgezien van deze onmogelijke opmaak, gaf het mij wel inspiratie voor dit voorhapje.

Ik gaarde de groenten sous vide maar aardappel en knolselderij kunnen ook worden gestoomd/gekookt en de pompoen kan ook in de oven worden geroosterd. Voordeel van sous vide garen is dat de groenten lekkerder van smaak blijven doordat ze in hun eigen sap gaar koken. Daarnaast worden ze met z’n 3-en tegelijkertijd in dezelfde oven gegaard (en ik gaarde ook nog bieten mee).

Voor 4 personen

0,5 kleine pompoen
0,25 kleine knolselderij
1 grote kruimige aardappel
200 gr cantharellen
Tahoon cress
1-2 takjes rozemarijn
2 teentjes knoflook
Peper en zout
Olijfolie
150 gr roomboter
45 gr melk
Melk

Schil de pompoen, verwijder de pitten en draden en snijd in plakken van 1 cm dik.
Doe in een vacuümzak en voeg peper, zout, 25 gr roomboter en rozemarijn toe.
Vacumeer en zet opzij.

Schil de aardappel en snijd in kleine blokjes.
Doe in een vacuümzak en voeg peper, zout, 75 gr roomboter en melk toe.
Vacumeer en zet opzij.

Schil de knolselderij en snijd in kleine blokjes.
Doe in een vacuümzak en voeg peper, zout, 25 gr roomboter en 1 geperste teen knoflook toe.
Vacumeer.

Gaar de gevacumeerde pompoen 15 minuten en de aardappel en knolselderij 1 uur op 85 graden.

Controleer of aardappelen en knolselderij goed gaar zijn (dus zacht). Bij mij was dat niet het geval, dus ik heb ze nog wat langer gekookt in het vocht dat uit het zakje komt. Giet af en vang het vocht op.
Pureer aardappel en knolselderij en roer tot een smeuïge massa met wat van het vocht.
Houd warm in een oven van 100°C.
Warm de borden mee.

Borstel de cantharellen zo goed mogelijk schoon. Vooral tussen de ribben aan de onderkant van het hoedje verzamelt zich heel wat zand.
Snijd ze in de lengte doormidden of in 4-en.
Verhit 25 gr boter in een koekenpan en bak de cantharellen met 1 geperste teen knoflook op hoge stand in 5 minuten bruin.
Schep over op een bord en houd warm in de oven.

Bak de pompoen op hoog vuur goudbruin in de pan van de cantharellen.

Leg de pompoen op de voorverwarmde borden.
Schep op ieder bord een bolletje puree en wat cantharellen.
Garneer met tahoon cress.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s