Vacherin Mont d’Or, gin, witte wijn, knoflook

Op een luie zondagavond is dit assemblage-hapje een uitkomst. Niks koken, gewoon samenvoegen en opeten!
OK, een beetje rare combi is het wel, maar gin was toevallig het enige wat ik in huis had dat een béétje paste (SangSom of limoncello leek mij niet zo geschikt en eerder maakte ik het om soortgelijke reden met jenever). Het aparte was wel dat we die gin eigenlijk niet terug proefden. Wellicht had ik het ook achterwege kunnen laten….

Zo’n kaasje is eigenlijk net te klein voor 2 eters, maar dat is een heel goede reden om er langzaam van te genieten. Ook beter voor de spijsvertering….
Verder is een zurig slaatje er bijzonder lekker bij. Voor de broodnodige vitamines maar ook als tegenhanger van de toch wel vette kaas.

Voor 2 personen (kleine eters)

1 Vacherin Mont d’Or
Witte wijn
Wat sterke drank (cognac, whisky, armagnac, jenever)
1 teen knoflook
Stokbrood om te dippen
Friszurig husselslaatje

Verwarm de oven voor op 180 °C.
Wikkel aluminiumfolie om het spanen doosje.
Maak 4 kruisvormige inkepingen in de korst van de kaas en klap de korst voorzichtig naar de buitenkant weg. Het is niet erg als de stukjes afbreken, die smelten later wel weer aan elkaar.


Druk de knoflook door de knijper, verdeel de pulp over de blootgelegde, zachte binnenkant en klap de stukjes korst terug.

Maak met een scherp mes wat gaatjes in de kaas (tot zo’n 2/3 diepte, dus niet tot op/door de bodem!).
Giet er wat sterke drank op (ik gebruikte jenever) en sprenkel over de hele bovenkant van de kaas witte wijn.

Zet de kaas 3 kwartier in de oven of tot de bovenkant goudbruin is en licht bubbelt.

Snijd het brood in kleine blokjes en dip in de hete kaas.

Wij aten er een husselslaatje bij van avocado, komkommer en tomaat.

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s