Ui, suiker, boter, balsamico, wijn, tijm

Die 5 kilo uien zitten mij behoorlijk dwars. Oké, ik maakte uiensoep, maar andere hapjes waar (vooral veel) uien in gaan spraken mij niet zo aan (zoals gevulde uien of pissaladière). Te uiig.
Gelukkig herinnerde ik mij nog een potje confit d’oignons van de Lidl dat ik ooit kreeg en waar ik toen dit hapje mee maakte. Het einde der uientijd is in zicht!

Het oorspronkelijke recept voor dit hapje vond ik hier. Niet ingewikkeld en (variaties op) alle ingrediënten waren ruimschoots in huis, dus maakte ik maar meteen een dubbele hoeveelheid. Dat leverde 3 kleine potjes op. Enerzijds weinig voor 3 uur “werk”, anderzijds meer dan genoeg, want hoe vaak eet je dit? Enfin, ik gaf 2 potjes weg.

120 gram poedersuiker (of in mijn dubbele portie dus 240 gram) is best wel heel veel. Ik kwam niet verder dan 95 gram uit de voorraadkast. Laatst las ik echter toevallig(?) dat je poedersuiker ook heel eenvoudig zelf kunt maken door gewone kristalsuiker fijn te malen in een koffiemolentje. Dat heb ik dus gedaan en dat ging inderdaad prima.

Verder gebruikte ik geen witte wijn maar rosé omdat ik die open in de ijskast had staan. Ik denk dat het weinig verschil maakt en dat rode wijn, maar misschien nog beter port ook kan.

En ten slotte voegde ik ook nog wat takjes verse tijm toe.

Het koken duurde vele malen langer dan aangegeven in het recept. Ik vermoed wel 2 uur. Wellicht komt dat doordat ik op inductie kook en er op een moment niet veel warmte meer wordt toegevoegd omdat de thermostaat dan gaat werken.

Voor 3 kleine potjes, bereiden 20 minuten, koken 75-135 min

1 kg uien
20 gr boter
5 cl balsamico
120 gr poedersuiker
3 el honing
5 cl rosé (of witte wijn of rode wijn, maar ik doe de volgende keer port)
3 takjes tijm

Extra: een vel bakpapier

Schil de uien en snijd in dunne halve ringen. Dat gaat het makkelijkst met een mandoline.

Verhit een pan met dikke bodem op middelhoog vuur.
Smelt de boter in de pan en voeg de uiringen toe.
Smoor 5 minuten tot de uien zacht zijn.

 

Voeg de poedersuiker toe en roer goed.


Voeg de honing toe en roer goed.

Voeg na 2 minuten de wijn en balsamico toe en roer goed.
Zet het vuur hoger, laat 2 minuten goed koken en zet dan het vuur heel laag.

Vouw het bakpapier 2x dubbel en vouw het dan enkele malen over de diagonaal dubbel (zoals je een vliegtuigje vouwt). Je krijgt dan een punt. Houd de punt boven het midden van je pan en houd de buitenrand boven de rand van je pan. Knip de buitenrand iets rond op  het formaat van je pan. Vouw het papier open. Voilá: une cartouche! Past precies in de pan.
Leg de cartouche op de uienprut. Dit zorgt ervoor dat het vocht niet te snel verdampt.

Houd het vuur laag en laat het vocht langzaam verdampen (zonder deksel op de pan), dat duurt 1-2 uur.
Roer vooral het 2e uur goed en zorg dat er geen vocht meer op de bodem van de pan is en het de dikte van jam heeft.
Ik verwijderde na 1,5 uur het cartouche omdat de uien toen wel gaar waren maar er nog steeds vocht in zat.
Het duurde bij mij zo’n 2 uur voordat al het vocht was verdampt.


Verwijder de takjes tijm en doe de uien heet in brandschone potten.
Sluit goed af en zet op z’n kop.
Zet de potten na 2-3 uur weer rechtop. Met een beetje mazzel trekken ze dan vacuüm.

Ik denk dat dit hapje lekkerder wordt als het even staat, dus ik ga het potje pas over een maand openmaken.
Voor nu dus alleen de theorie en over een maand een proefschrift.

Lekker bij paté of gebraden eendenborst.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s