Boerenkool, kastanjechampignons, béchamel, lasagne

3x is scheepsrecht zullen we maar zeggen. Boerenkool bij de Appie: 2 voor de prijs van 1 😂.
Ik ben dol op boerenkoolstamppot maar helaas, hier in huis wordt dat niet door iedereen begrepen. Een goede reden om eens een ander boerenkoolhapje te maken. Bijkomend voordeel: het is nog vegetarisch ook.

De basis vond ik in het boek Veg! van Hugh Fearnley-Wittingstall. Ik had wat te weinig bechamelsaus dus die hoeveelheden heb ik wat opgehoogd (in onderstaand recept heb ik de hoeveelheden aangepast).
De bechamelsaus maakte ik op z’n StefanGourmets. Wonderbaarlijk maar zijn methode werkte prima (geen klontjes), zelfs met lauwwarme melk.

En de 2e zak boerenkool? Die gaf ik weg 🙃 .

Ik denk overigens dat een frisse salade (spruitjes 😉 of tomaat ) wel lekker hierbij is.

Voor 5-6 personen

300 gr boerenkool
30 gr boter
500 gr kastanjechampignons
2 tenen knoflook
paar takjes tijm
200 gr lasagnebladen
50 gr Parmezaanse kaas
olijfolie
Zout en peper
Voor de bechamelsaus
1 l melk
2 laurierblad
1 grote ui, grof gesneden
1-2 stengel bleekselderij, grof gesneden
1 rode peper
100 g boter
100 g bloem
3 tl dijonmosterd

Snijd de champignons in plakjes.


Ris de tijmblaadjes van de takjes (dat had ik niet gedaan, domme luiheid, want los gaan ze mee de oven in en geven ze vast meer smaak).
Snijd de knoflook fijn.

Hak de ui, de bleekselderij en de rode peper grof.
Kreukel het laurierblad.

Verwarm laurierblad, ui, bleekselderij en peper in de melk tot tegen het kookpunt. Haal van het vuur en zet opzij. Zo trekken de smaken in de melk.

Smoor de boerenkool 15 minuten in een laagje water. Giet af en zet opzij.
Verhit de boter in een flinke koekenpan en voeg de paddenstoelen.
Bak de paddenstoelen op redelijk hoog vuur 5-10 min tot het vocht is verdampt en de paddenstoelen beginnen te bakken.

Voeg de knoflook en tijm toe en bak nog 1 min mee.
Bak eventueel in 2x als je pan niet groot genoeg is.
Schep op een bord en zet opzij.

Zeef de bloem in een kom.
Giet de melk door een zeef.
Smelt de boter in een pan en voeg in een keer de bloem erbij.
Laat al roerend een paar minuten zachtjes bakken.
Schenk alle melk erbij en roer goed met een garde tot de bechamel dikker wordt.
Zet eventueel het vuur wat hoger.
Roer vooral ook goed in de hoeken van de pan. Het brandt makkelijk aan.
Roer de mosterd erdoor en breng op smaak met zout en peper.

Verwarm de oven voor op 180°C.

Giet de helft van de bechamelsaus door de boerenkool en meng goed.
Vet een ovenschaal in met wat olie of boter.
Verdeel de helft van de overgebleven bechamelsaus over de bodem van de ovenschaal.
Leg hier 1/3 van de lasagnebladen op, gevolgd door de boerenkool.

Leg hier weer 1/3 van de lasagnebladen, gevolgd door de paddenstoelen.

Leg hier weer 1/3 van de lasagnebladen op en schenk hier de overgebleven bechamelsaus op.
Strooi als laatste de geraspte kaas erop en besprenkel met een beetje olijfolie.
Zoals ik al zei had ik te weinig bechamelsaus waardoor de bovenste lasagnebladeren niet goed bedekt werden en deze dus niet goed zouden garen. Daarom mengde ik nog wat crème fraîche door de geraspte kaas en smeerde deze massa op de lasagne.

Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet 20 minuten in de oven.
Verwijder het folie, zet terug in de oven en laat in 20 minuten goudbruin worden.

  

Het was een lekker hapje, maar wel arbeidsintensief (zeker voor een willekeurige zondag).


4 reacties op ‘Boerenkool, kastanjechampignons, béchamel, lasagne

      1. Ik vraag mij af of roosteren zin heeft. De boerenkool blijft niet knapperig in dit recept. Wel een goed idee voor een ander hapje dat ik weleens maak: boerenkool op harde polenta met paddenstoelen. Wsl is de boerenkool binnenkort weer in de aanbieding 😄 dus wordt vervolgd.

        Like

Plaats een reactie