Inktvis, rucola, bleekselderij, olijf

Wist je dat 1,5 kg gare inktvis ongeveer gelijk staat aan 0,5 liter? Ik sinds kort wel 🙂 .
Ideaal kerstvoorhapje want je kunt het 1-2 dagen van tevoren maken, het is niet heel duur, het is bijzonder (toch?) en je kunt het makkelijk meenemen en ter plaatse assembleren.

Ik koop de tentakels van de octopus altijd bij de Sligro. Kost haast niks (€ 6 per kilo). Maar het slinkt dus enorm. Je houdt maar 1/3 over van het volume. Het is niet erg als je te veel hebt, want wat over is, kan de vriezer in.

Onderstaande hoeveelheden zijn aangepast (verhoogd) zodat je zeker niet te kort komt.

Ik maakte dit hapje 2x en de foto’s zijn van beide keren. De 1e keer (de hoofdfoto) maakte ik het zonder peterselieolie maar met een gewone vinaigrette en serveerde ik het hapje op wat risotto. De 2e keer (de overige foto’s) gaf ik het mee aan Echtgenoot die voor een voorgerecht voor een vriendendiner moest zorgen.

Dit hapje is gebaseerd op een recept uit het kookboek “Kookschool”. Een leuk boek met verrassende, niet al te moeilijke recepten met veel plaatjes.

Maar ook op internet vind je veel vergelijkbare recepten (googel op “inktvis carpaccio”).

Voor 8 personen

2 kg octopustentakels
6 stengels bleekselderij
2 uien
2 wortels
1-2 bosjes peterselie
1 laurierblad
Peper en zout
200 gr olijven
250 gr rucola
10 el olijfolie
1 knoflookteen
1 citroen

Voor erbij
Wit casinobrood
Roomboter (evt. gezouten)

Extra: een plastic fles en ducttape of een patévorm met deksel

Was de tentakels en sla ze evt. mals als je geen tijd hebt gehad om ze in te vriezen ( zie hier).

Snijd 2 stengels bleekselderij, ui, wortels en steeltjes van de peterselie grof.
Vul een ruime pan (de tentakels moeten er in passen) voor een kwart met water.
Voeg de gesneden groenten en kruiden, laurier, wat peper en de tentakels toe.
Voeg evt. nog water toe, de tentakels moeten net onder water staan.
Het water dat vrij komt is zeewater. Je hoeft dus geen zout aan het kookwater toe te voegen.

Breng aan de kook en zet het vuur op middelhoog. Kook de tentakels 1-1,5 uur of tot je er met een scherp mes makkelijk in kunt prikken.
Laat afkoelen in het vocht tot lauwwarm.

Knip de hals van de plastic fles en maak gaatjes in de bodem en rondom aan de zijkant.
Snijd de tentakels los en leg ze om en om mooi in de fles. Probeer ze zo recht mogelijk te houden. Snijd eventueel in de lengte bij. Dubbelgevouwen tentakels geven later een minder mooi effect.
Druk stevig aan, bv. met de bodem van een glas dat precies in de fles past.
Pas op: er zal uit alle gaatjes in de fles vissig water spuiten. Zet daarom de fles in een plastic zak.
Blijf drukken tot er nauwelijks meer vocht uitkomt. Zet het glas in de fles vast met ducttape zodat de inktvis goed onder druk blijft staan.

Zet de fles in de ijskast en laat minimaal 8 uur opstijven.

Doe de rest van de peterselie en de knoflook in een keukenmachine en draai  fijn.
Voeg de olijfolie toe en draai tot een mooie groene olie.
Snijd de overgebleven 4 stengels bleekselderij en de olijven in kleine stukjes en meng door de olie.
Breng op smaak met peper en zout.

Knip de fles open en haal de inktvisrol eruit. Doe dit heel voorzichtig, want de rol valt makkelijk uit elkaar.
Snijd met een nat, scherp mes plakjes van 0,5-1 cm dik. Niet te dun, want dan vallen ze uit elkaar.

Leg de rucola op een schaal (of op bordjes).
Leg op de inktvisplakjes erop en besprenkel met de peterselieolie met bleekselderij en olijf.
Bestrooi met wat peper en zout.

Rooster het casinobrood en serveer dit met roomboter bij de inktvis.

Dit hapje is ook heel lekker op een klein beetje risotto (zoals ik de 1e keer deed, maar toen liet ik de bleekselderij en olijven achterwege).

Advertenties

3 reacties op ‘Inktvis, rucola, bleekselderij, olijf

    1. Neem aan dat bij sous vide garen ook veel vocht uit de inktvis komt? In een filmpje op Foodtube (van de kok van Toscanini) wordt de inktvis zonder iets (water, kruiden) gekookt en dan komt er ook veel (zee)water vrij.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s