Tips&Trucs

tent

Op deze pagina vind je tips&trucs die ik zelf handig vind of die mij handig lijken.

Weggooien kan altijd nog
Van mijn schoonmoeder komt deze waardevolle tip. Zij bewaarde alles (van oordruppels voor de honden die 10 jaar nadat de honden waren overleden nog dienst deden tot pruimen op sterke drank die iedere kerst uit een achteraf hoekje of gaatje te voorschijn kwamen en dan nog wonderwel smaakten). Het meeste ging best goed. Goed voorbeeld doet goed volgen. Ik vries vooral in en inmiddels heb ik in mijn vriezer veel zakjes met “rare” inhoud.

Garnalenschillen
Bewaar de schillen van (diepvries-)gamba’s en Hollandse garnalen. Bak ze even in wat olie, voeg water, ui, knoflook, bleekselderij, prei, peper en zout toe en laat 20 minuten tegen de kook aan borrelen. Zeef (druk al het vocht uit de schillen!) en gebruik verder als mosselsap (zie verderop).

Kaas
Geraspte kaas in een zakje is meestal niet echt je-van-het (en het schimmelt snel als het eenmaal open is) en de restjes kaas in de ijskast zijn vaak ook niet echt nog lekker. Laat die zakjes liggen en gooi die restjes vooral niet weg. Haal de korst eraf, rasp of doe in de keukenmachine en vries in. De grap is dat de rasp lossig blijft waardoor je makkelijk de gewenste hoeveelheid kunt pakken.

Mosselsap
Gooi nooit, maar dan ook écht nooit het smaakvolle mosselsap weg dat in de pan achterblijft na het koken van de mosselen. Zeef het en vries in. Gebruik het als bouillon voor de risotto of kook het in, meng met wat witte wijn en/of slagroom en gebruik het als saus bij vis.

Paté
Nooit verwacht, maar paté laat zich heel goed invriezen. Koop dus in Frankrijk een flink stuk en geniet een maand na terugkomst van je vakantie van een lekker hapje.

Standaard in de vriezer
In de vriezer heb ik altijd een aantal producten waar ik niet zonder kan.

Citroenblad
Bij de toko verkopen ze verse djeroek poeroet ingevroren. Smaakt als vers.

Citroengras
Ook  hiervoor geldt: koop een zakje diepgevroren bij de toko. Kost (haast) niks.
Enige nadeel is dat die dunne ringetjes niet meer uit het gerecht te vissen zijn, terwijl dat bij hele, gekneusde stengels natuurlijk wel kan.

Gemberwortel
Ik heb “altijd” stukken geschilde gemberwortel in de vriezer liggen. Als ik wat nodig heb, laat ik het licht ontdooien en rasp de gewenste hoeveelheid eraf. De rest gaat terug.

Gereedschappen

Molenmes

Kijk deze aflevering van De wilde keuken en je bent verkocht. Superscherp mesje. Het lemmet is van ijzer waardoor het langer scherp blijft, maar wél roest. Direct afwassen na gebruik (zeker na het snijden van citroenen), goed afdrogen en zéker  niet in de afwasmachine!

Lekker lang houdbaar

Gedroogde bospaddenstoelen
Het oppiepen van paddenstoelen is niet iets wat mij goed afgaat. De paddenstoelen worden vaak taai. Of ik ze nu in warm of koud vocht week of in sterke of zwakke drank, het blijft mwâh.
Maar ja, ik had wél een heel grote bus gekocht en die kon ik toch niet zo maar leegschudden in de vuilnisbak. Als uitprobeersel een deel grof gemalen in mijn Lidl-koffiemolentje en dat werkt wonderwel als smaakmaker. In risotto of in het losgeroerde bakvet voor een lekkere saus.

Timing is de helft van de zaak

Indirect barbecueën
De tijd dat barbecueën altijd gepaard ging met hoge vlammen en zwarte, maar niet gare etenswaren is voorbij.
Net als de noodzaak om kippenpoten voor te garen (lees: te koken in water).
Door een wat grotere BBQ te gebruiken kun je er voor zorgen dat het rooster deel boven de kooltjes en een deels naast de kooltjes is.
Wanneer je de BBQ vervolgens niet te hoog opstookt (meestal naar zo’n 120°C) en je je vlees op het roosterdeel naast de kooltjes legt, kun je het langzaam en indirect garen. Dit gaat overigens alleen (?) met een BBQ met deksel omdat je daarvan de temperatuur goed stabiel kunt houden door te spelen met de luchttoevoer onderop en in de deksel.
Op het laatst nog even het vuur hoger laten komen door de deksel eraf te halen en dan het vlees direct boven de vlammen roosteren.

Huishoudelijke klusjes

Oven
Eens in de zoveel tijd geeft mijn oven aan dat-ie schoongemaakt wil worden. Dat is maar goed, want uit mezelf zal ik niet zo snel dat initiatief nemen.
Ik gebruik mijn oven veel, heel veel. Ik denk wel 5x per week (warmen van borden, nagaren van vlees, bakken van een broodje, sous vide garen, enz.). Ik denk dat vooral het bakken van brood (0p 230°C) funest is. Alle vette restjes branden in. Beetje zonde.
Dus áls mijn oven mij oproept (en ik moet luisteren want anders stopt-ie er gewoon mee tot ik wél luister), dan ga ik voor de full monty. Inclusief het kijken van YouTube-filmpjes (zoals deze).
Deze keer (29.10.2017) heb ik het volgende gedaan:
1) waterreservoir gevuld met 50 gr citroenzuur en 250 ml water en vervolgens 2x het reinigingsprogramma (stoomreiniging PLUS) gedraaid. Werkte aardig, maar vermoedelijk meer tegen kalk dan tegen vet. Die slag doe ik voortaan op het laatst.
2) alle binnenrails en rekken verwijderd, deur verwijderd en binnenste ruit verwijderd, papje gemaakt van baking soda en water en daar binnenkant en binnenruit mee ingesmeerd, uurtje laten trekken en goed schoongemaakt met groen/geel sponsje. Dat werkte wel goed, vooral op het glas. In mijn hardnekkige geval moest ik het wel 3 keer herhalen. Voor de binnenkant werkt het aardig maar niet super.
3) Om de laatste restjes soda te verwijderen heb ik stap 1) nogmaals herhaald en de binnenkant daarna afgenomen met een sponsje. Dat brengt niet heel veel meer, hoewel warmte de baking soda wel wat versterkt en het water dat ik opdepte toch best wel bruinig was.
4) Tijdens 3) ontdekte ik dat op mijn oven ook een kalkreinigingsstandje zit. Bij 1) had ik dus niet de goede stand te pakken. Het idee was dat daar waar restjes baking soda zitten het “schoon bruist” door de inwerking van het citroenzuur. Dus heb ik de binnenkant nog eens licht ingesmeerd met een sodapapje en het reservoir gevuld met een citroenzuuroplossing (50 gram citroenzuur op 250 ml water).

Advertentie