Ui, knoflook, laurier, tijm, witte wijn

In een vlaag van grootheidswaanzin en koopjesdrift kocht ik 5 kilo uien voor € 1,69.
En wat moet je dan? Afgezien van deze uiensoep heb ik nog geen idee, dus tips zijn welkom!

Zoals vaak geldt ook voor uiensoep “langzaam en laag”. Een elektrische pit (evt. los) is daarvoor ideaal omdat die werkt met een thermostaat en dus niet eindeloos warmte blijft toevoegen maar stabiel blijft op de ingestelde temperatuur.

Voor 4-6 personen (ik maakte een dubbele hoeveelheid)

80 g boter
6 grote uien
4 takjes tijm
2 laurierblaadjes
4 tenen knoflook
1 el bloem
200 ml witte wijn
2 (paddenstoel)bouillonblokjes
Worcestershire saus
Tabasco
Voor erbij
oud (stok)brood
150 g geraspte gruyère

Pel de uien, laat het kontje zitten, snijd in de lengte door midden en vervolgens in dunne ringen.

Smelt de boter in een grote pan.

Doe de uiringen, takjes tijm, laurier en wat zout in de pan en roer om.

 

Pers de knoflook erbij.

Verhit de uien 3 uur op heel laag vuur tot ze glazig en heel zacht zijn, maar niet verkleurd.

 

Roer de bloem erdoor.

Voeg de wijn toe, draai het vuur iets hoger en kook de wijn in tot de helft.
Roer regelmatig goed over de bodem met een houten spatel anders bakt het aan.

Voeg de bouillonblokjes toe en 1 liter kokend water.
Draai het vuur lager en laat de soep 45 minuten zonder deksel zachtjes bluppen.
Roer regelmatig goed over de bodem met een houten spatel anders bakt het aan.

Verwijder de laurierblaadjes en de takjes van de tijm (de blaadjes zijn er waarschijnlijk vanaf gevallen).
Breng op smaak met worcestershire saus, tabasco en evt. nog wat zout.

Verhit de ovengrill.
Snijd het brood in plakken en bestrooi met wat kaas.

Zet onder de grill tot de kaas goudbruin is en bubbelt.
Schep de soep in kommen en leg in elke kom een snee brood.

Advertentie

7 reacties op ‘Ui, knoflook, laurier, tijm, witte wijn

    1. Ik deed dit niet expres zo. Ik vroeg mij juist af waarom bij mij de uiensoep altijd zo wittig is. Dacht dat dat (ook) kwam doordat ik geen cognac gebruikte (niet uit overtuiging, maar gewoon omdat ik het niet in huis had).

      Like

      1. Het ‘hoort’ eigenlijk wel gebruind, want dat heeft veel meer en diepere smaak. Als je het echt goed doet, heb je heerlijke uiensoep van alleen uien, boter, water en zout. (Afgezien van geroosterd brood met gesmolten Gruyère.) Maar dat is dus lastig om de uien wel bruin maar niet aangebakken of verbrand te krijgen.

        Geliked door 1 persoon

  1. Ik ben meer een “free format” koker dan een “hoe hoort het eigenlijk” koker (zie mijn eerdere carbonara). 😉
    Overigens zag ik dat Yvette van Boven de bloem eerst toevoegde aan de boter en daarna pas de uien. Haar uiensoepbasisprutje was erg bruin.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s